Fudbalski klub Goč

Leta 1936. na inicijativu vrnjačkih zaljubljenika u sport dr. Dušana Radića, dr. Milana Simića i prote Milana Ržančanina, formiran je prvi fudbalski klub na teritoriji Vrnjačke Banje i ujedno najstariji sportski klub, "Goč". Veliku ulogu u formiranju FK "Goč" imao je legendarni fudbaler Beogradskog BSK-a i reprezentacije, Blagoje "Moša" Marjanović. On je, simbolično, poklonio svoju sportsku opremu i fudbalsku loptu donetu iz Čehoslovacke,  prvim banjskim fudbalerima. Te 1936. godine odigrana je i prva fudbalska utakmica sa "Hajdukom" iz Trstenika. Do Drugog Svetskog Rata za "Goč" su igrali Milun Sarić, Milisav Kušić, Bane Župac, Ilija Novaković, Dragan Kuzmić, Mile Protić, Nenad Popadić, Ljubiša Kušić, Velibor Marković, Antoša Zisk, Miša Trajković i drugi.

Za taj period je vezana i anegdota o utakmici odigranoj sa nemačkim oficirima u bure piva u kojoj je "Goč" pobedio.

Jedna od najboljih generacija bila je i ona iz takmičarske sezone 1989-90 koja je obezbedila mesto u drugoj srpskoj ligi - centar, a koju je vodio legendarni Nebojša Karamarković, Dragan Zorić i Srećko Petković - Ðani. Već naredne godine "Goč" se penje stepenicu više u kojoj 1992-93 osvaja peto mesto što je i najveci uspeh kluba.

Istorija S.R.C."Raj" neraskidivo je vezana sa istorijom FK"Goč" na čijim travnatim terenima ovaj klub trenira i odigrava utakmice. Medju najuspešnijim fudbalerima FK"Goč" je Dragoljub Gaca Župac koji je kasnije igrao u kruševačkom "Napredku" i beogradskoj "Crvenoj Zvezdi", a bio je i član omladinske reprezentacije Jugoslavije, postigavši golove za pamcenje u finalu evropskog prvenstva u Kanu. Najveci fudbalski domet dostigao je Vladislav Ðukić igrajuci u "A" i Olimpijskoj reprezentaciji Jugoslavije, beogradskom "Partizanu" i italijanskoj "Ćezeni". Nebojša Karamarković je bio igrač čuvene generacije "Napredka" iz Kruševca koja je igrala i u evropskim kupovima, a po jednoj anketi lista "Sport" bio je jedno vreme najbolji desni half u zemlji. Iz redova "Goča" u višim rangovima takmicenja igrali su Igor Stojaković, Mirko Mijailović, Srdjan Gašić, Aleksandar Mutavdžić, Goran Jerinić i NIkola Zagradanin.

Milomir Jevtić - Švaba je u anketi vrnjačkih novina proglašen za igraca "Goč"-a svih vremena, najbolji golman svih vremena Miloš Miša Radenković.

Izvor: "Vrnjačka Banja na početku XXI veka" - Grupa autora - Izdanje 2009. godine;

 


Štampa   El. pošta