Olimpijski bazen

Olimpijski bazen

Olimpijski bazen izgradjen je 1960. godine i nalazi se u blizini mineralnog izvora Snežnik. Ovaj objekat predstavlja značajnu turističku ponudu Vrnjačke Banje tokom letnje sezone. Tokom leta to je omiljeno sastajalište mladih koji u vrelim letnjim danima osveženje nalaze upravo na njemu. Sastoji se iz kompleksa od dva bazena od kojih je jedan dečiji, a drugi olimpijskih dimanzija 25x50m i dubine od 1,20m do 2,20m. Pored bazena postoji i poslovni objekat sa svlačionicama, ambulantom i spasilačkom službom, a takode postoji i uslužni objekat gde gosti bazena mogu da se osveže.

Plivanje i vaterpolo sport u Vrnjačkoj Banji imaju tradiciju dugu preko 50 godina. Sve od 1962. godine kada je osnovan plivački vaterpolo klub "Goč" popularnost ovog sporta je u uzlaznom nivou. Najpoznatiji vaterpolista "Goč"-a, reprezentativac Jugoslavije i osvajač Olimpijske zlatne medalje je Igor Gočanin, a jedno vreme trener vaterpolista "Goč"-a, bio je najbolji igrač Jugoslavije svih vremena, Mirko Sandić.

Na njemu su tokom predhodnih godina gostovale ekipe Partizana i strane reprezentacije Rusije, Nemačke i Rumunije kao i naša vaterpolo reprezentacija. Održavana su velika takmičenja u plivanju, vaterpolu i skokovima u vodu kao i kulturno zabavne manifestacije od kojih je najpoznatija „Igre bez granica“ koje su održane 1990. godine sa direktnim TV prenosom, posredstvom evrovizije na celom starom kontinentu. Final four druge srpske vaterpolo lige održan je na Olimpijskom bazenu u avgustu 2009. godine i na njemu je prvo mesto zauzela domaca ekipa PVK „Goč“.

Olimpijski bazen u Vrnjačkoj Banji bio je mesto održavanja velikog broja plivačkih, vaterpolo i takmičenja u skokovima u vodu. Kao što je "Kocka" kultno mesto za male sportove tako je Olimpijski bazen kultno mesto Vrnjačke Banje za sportove na vodi. Od manifestacija koje se danas održavaju na Olimpijskom bazenu.

Izdvajamo

  • Final four Druge lige održan je subotu i nedelju 22. i 23. avgusta 2009. godine na Olimpijskom bazenu u Vrnjačkoj Banji, u organizaciji PVK "Goč" i "Sportskog Centra".
  • Tradicionalni Memorijalni turnir u vaterpolu "Miodrag - Krle Janković".
  • Na bazenu trenira i igra utakmice PVK "Goč" Vrnjačka Banja.
  • "Igre bez granica" koje su održane 1990. godine sa direktnim TV prenosom, posredstvom evrovizije na celom starom kontinentu.

Štampa   El. pošta