Plivački vaterpolo klub Goč

Izgradnjom Olimpijskog bazena 1960. godine stvoreni su uslovi za razvoj plivanja i vaterpola u Vrnjačkoj Banji. Iste godine održana je prva manifestacija na bazenu prvenstvo Jugoslavije u plivanju. Plivački i vaterpolo klub "Goč" osnovan je 22. avgusta 1962. godine, a prvi predsednik bio je Zoran Stanojević. Na prvo mesto u aktivnostima novoosnovanog kluba stavljeni su škola plivanja i obuka neplivača. Vrlo brzo, "Goč" je postao jedan od najjačih klubova u Užoj Srbiji. Među plivačima te prve generacije koju je trenirao Tomislav Gočanin isticali su se: Sava Gavanski, Milorad Milenković, Bora Pejović, Jasmina Čizmar, Verica Stamenković, Milka Pejović, Vladan Čeperković i mnogi drugi.

U periodu od 1962. do 1991. godine plivački klub "Goč" imao je 5619 pojedinačnih nastupa na 224 ekipna takmičenja. Najviše titula prvaka Srbije ima Mirjana Krljar (15) na 100 i 200 delfin i na 200 i 400 mešovito, zatim Igor Gočanin (7) na 200 i 400 mešovito, 200 ledno i 400 kraul. Uporedo sa razvojem i aktivnostima plivačkog tima aktivni su bili i vaterpolisti "Goča" koji su se jedini od vrnjačkih sportista ekipno takmicili u saveznom rangu. U prvoj generaciji vaterpolista igrali su Bora Pejović, Petar Miličević, Tomislav Gočanin, Đorđe Kapetanović, Milorad Milenković, Slavoljub Vasić, Dudan Trkulja, Dragutin Krunić i Rođa Đorđević.

Godine 1965. Vaterpolo klub "Goč" pružio je skromnu finansijsku pomoc beogradskom Partizanu, koji zbog besparice nije mogao da odigra meč protiv Moskovskog CSK. Sklopljeno je tradicionalno prijateljstvo sa jednim od najboljih vaterpolo klubova sveta, što je za vrnjački vaterpolo značilo mnogo u ostvarivanju takmičarskih rezultata, u usavršavanju kadrova i organizovanju velikih vaterpolo priredbi. Mnogi igrači "Partizana" igrali su za "Goč", što će Goču 1981. godine doneti najveći uspeh u njegovoj istoriji: ulazak u Prvu "A" ligu, pošto su predhodno osvojili drugo mesto u Prvoj "B" ligi. Za "Goč" su nastupali: Ljubodrag Čeperković, Miroslav Čeperkovic, Radoslav Strugarević, Miodrag Janković, Miloš Marković, Branislav Trajković, Tomislav Ćirić, Milutin Đorđević, Slobodan Marković, Slavoljub Bondžić, Nenad Milekić, Bora Perić i Živadin Đorđević. Na trenerskoj klupi sedeo je legendarni jugoslovenski reprezentativac Mirko Sandić, kondicioni trener bio je Tomislav Gočanin a šef stručnog štaba Dragutin Krunić - Truda.

U takmičarskoj 1982. godini "Goč" je igrao protiv "Partizana", zagrebačke "Mladosti", dubrovačkog "Juga", "Kotora", "JPK" sa Korčule, riječkog "Primorja", kojima je bio ravnopravan protivnik. Vredan pomena je i rezultat generacije vrnjačkih vaterpolista iz 1973. godine koja je na turniru prvaka republika održanom u Vrnjačkoj Banji uspela da se plasira u Drugu saveznu ligu. Posle ispadanja iz Prve "A" lige "Goč" je nastavio da igra uspešno u Drugoj ligi, oslonivši se uglavnom na igrače koji su pristizali iz podmlatka.

Treba istaći i rezultat iz 1992. godine, kada je "Goč", igrajući u Jedinstvenoj II saveznoj ligi, osvojio drugo mesto (iza Bokelja iz Baošića) i stekao pravo nastupa u I saveznoj ligi. Nažalost, zbog nedostatka finansija "Goč" je ipak ostao u II ligi.

U svojoj preko četrdeset godina dugoj istoriji "Goč" je srpskom, jugoslovenskom pa i svetskom vaterpolu dao igrača super klase Igora Gočanina. Otišavši iz "Goča" nastavio je karijeru blistavim nastupima za beogradski "Partizan", a kasnije u nekoliko inostranih klubova. U "Partizanu" je igrao devet godina i za to vreme "Partizan" je četiri puta osvojio titulu prvaka Jugoslavije, Kup pobednika kupova Evrope i Super kup Evrope. U dresu španske Katalunje osvojio je titulu prvaka evrope 1995 god. Za reprezentaciju Jugolavije odigrao je preko 200 utakmica, osvojivši najvrednije svetske trofeje: zlatnu olimpijsku medalju u Seulu 1988, zlatne medalje na FINA kupu 1987 i 1989 i prvenstvu Evrope 1991 godine.

Najbolji strelac Goča od postanka kluba je Tomislav Ćirić, koji je ujedno i jedan od najboljih strelaca na prvenstvima Jugoslavije. Igrao je u prvoligaškim klubovima VK "ŽAK" iz Kikinde i beogradskoj "Crvenoj Zvezdi". Zoran Jovanović - Paza, koji je igrao za VK "Bečej" u vreme borbe ovog kluba za ulazak u Prvu saveznu ligu. Prvoligaške vode osetili su Rade Stanković, koji je nastupao za VK "Bečej", po mišljenju mnogih igrača najtalentovaniji vaterpolista  PVK "Goča", Nebojša Novoselac i Ivan Nadlački, koji su nastupali za VK "Bečej" kada je bio u Prvoj saveznoj ligi, Aleksandar Miličević koji je nastupao za beogradski VK "Beograd", VK "Crvena Zvezda" i VK "Taš" , Tomica Ćirić, koji nastupa za beogradski VK "Taš" i Vasilije Stamenić, koji je nastupao za beogradski "Partizan", VK "Nais" iz Niša, MVK "Mulhouse" iz Francuske. Trenutno nastupa za ekipu VK "Adalar" iz Istanbula.

Mnogo bivši igrači PVK "Goč" imaju i usprešne karijere kao treneri.  Među  njima treba izdvojiti Nebojšu Novoselca, koji je bio pomoćni trener u beogradskom VK "Partizan", pomoćni trener Reprezentacije Srbije, selektor reprezentacije Nemačke i prvi trener VK "Špandau 04" iz Berlina, Stefan Ćirić, pomoćni trener Reprezentacije Srbije, Miloš Ćirić, prvi trener beogradskog VK "Partizan", Bojan Novoselac i Dušan Luković, sjajan trenerski tandem, koji ima osvojen veliki broj titula Druge savezne lige.

Izvor: "Vrnjačka Banja na početku XXI veka" - Grupa autora - Izdanje 2009. godine;

 


Štampa   El. pošta