Košarkaski klub Goč

Zahvaljujući poznanstvu sa kraljevačkim trenerom Boškom Domazetom, pioniri Vrnjačke košarke Slavko Cvetković i Djordje Simonović, koji su trenirali košarku u okviru Košarkaške reprezentacije u vrnjačkoj Gimnaziji, uspeli su da zainteresuju vrnjačku sportsku javnost za osnivanje košarkaškog kluba. Osnivačka skupština Košarkaškog kluba "Goč" održana je 18. aprila 1969. godine u hotelu Slatina, uz prisustvo sportskih radnika , entuzijasta i ljubitelja ovg našeg veoma trofejnog sporta. Prvu generaciju vrnjačkih košarkaša činili su : Miodrag i Radomr Vešović , Boban Djurdjević, Ljubodrag Kušić, Djordje Simonović, Zoran Andrić, Slavko Cvetković, Paja Beranović, Radovan Radović, Zoran Trifunović i drugi.

Posle dve godine treniranja i igranja u regionalnoj ligi "Goč" osvaja prvo mesto, pa pošto je pobedio u kvalifikacionoj utakmici "Borca" iz Uroševca, ulazi u Srpsku ligu. U tim vrlo brzo uskaču mladje snage: Obrad Šarancić, Ljubodrag Ćirić, Dragan Šerović, Slaviša Ivković, Miroslav Raisavljević i drugi. Svoje utakmice vrnjački košarkaši igrali su na popularnoj "Kocki", koja je tih prvih godina gotovo uvek bila puna ljubitelja ove igre.

U toj prvoj generaciji igrao je Obrad Šarancic, najbolji košarkaš "Goča" svih vremena (kasniji igrač Čačanskog "Borca", nekoliko klubova u Španiji i Turskoj, Kraljevačke "Sloge" i Podgoričke "Budućnosti", koji je karijeru završio u matičnom klubu u petoj deceniji života). Bio je dva puta drugi strelac prve savezne košarkaške lige (odmah iza Dražena Petrovića) i nekoliko puta član prve petorke šampionata. Uspešnu karijeru napravio je Slavko Cvetković, koji je otišao iz "Goča" i više godina nosio dres Kragujevačkog "Radničkog" člana tadašnje Druge lige. Radovan Radović je takodje igrao u drugoligaškoj konkurenciji, kao prvotimac Kraljevačke "Sloge".

"Goč" je veliki uspeh zabeležio 1980. godine kada je izmedju Regionalne lige ušao u društvo srpskoligaša u kojem su igrali FMP Železnik, Leskovačko "Zdravlje", Šabačka "Zorka",Smederevo i Kruševac. Pod vodjstvom Slavka Cvetkovića koji je i igrao "Goč" je 1980. godine stigao do finala Kupa Srbije, u kojem je izgubio od "Crvene Zvezde". Na putu do finala "Goč" je savladao OKK "Beograd", Kruševački "Napredak", Kraljevačku "Slogu". Naredne dve decenije "Goč" se standardno takmicio u srpskoligaškoj konkurenciji, a u poslednje tri sezone "Goč" je cak igrao i u Prvoj srpskoj ligi i zabeležio najveći uspeh osvajanjem petog mesta.

Uspešnu košarkašku karijeru pored pomenutih igrača iz prve generacije napravili su i Zoran Beloica, Miloš Pejić kao i mladi košarkaši "Goča" Marko Cvetković i Nikola Milunović, koji su bili kandidati za kadetsku reprezentaciju Jugoslavije. Pored prvog trenera Boška Domazeta ističe se i ime Milovana Bogojevića Kimeta tada neafirmisanog, a kasnije poznatog trenera Beogradskog "Partizana". Svoje umeće kao treneri prenosili su i : Slavko Cvetković, Vukić Magdalenić, Slobodan Vučković, Zoran Beloica i Zoran Milutinović.

Izvor: "Vrnjačka Banja na početku XXI veka" - Grupa autora - Izdanje 2009. godine;

 


Štampa   El. pošta